İş Kıyafetlerinde Kullandığımız Kumaş Çeşitleri ve Özellikleri
İş kıyafetlerinde kullanılan kumaş çeşidi çalışanın performansı ve konforu açısından son derece önemlidir. İş kıyafetinde kullanılan kumaş çeşidi çalışma şartlarına, ortamına yağlı sulu mevsimine bakılarak sıcak soğuk gibi rahat ve kullanımı kolay olmalıdır. Mevsime göre kumaş çeşidi kullanılması gerekir. Örneğin, yaz aylarında nefes alabilme özelliği yüksek olduğundan pamuklu kıyafetler kullanılması gerekirken kış aylarında soğuktan koruması için polyester kıyafetler kullanılmalıdır. İşçilerin içerisinde rahat edebileceği kumaşta kıyafetler seçilmelidir. Bu sayede çalışan performansı en üst seviyeye çıkarken mevsimsel etkilerde en aza indirilecektir.
İş Kıyafetlerinde Kumaş Çeşitleri
Pamuk kumaştan üretilmiş kıyafetler: Nefes alabilme özelliği sayesinde pamuk kumaştan üretilmiş kıyafetler yaz ayları için çalışanlar adına en doğru tercih olacaktır. Nefes alabilmesi sayesinde terleme azalır ve çalışanlar çok daha rahat çalışabilir. Pamuklu kumaşların rengi doğası gereği daha mat durur. Yıkama sonrası kumaş çekmesini minimize etmek için sanfor işleminden geçirilmiştir. Polyester içermeyen bu kumaş türü tok bir görünüme sahiptir ve iç göstermez oldukça dayanıklıdır. Pamuk içerdiğinden terletmez ve bu yüzden iş kıyafeti olmaya son derece yatkındır.
Polyester kumaştan üretilmiş kıyafetler: Polyester yaz aylarının aksine daha çok kış aylarında tercih edilen kumaş türüdür. Soğuk kış aylarında çalışan çalışanlar için harika bir seçim olacaktır. İç kısımları polarla ve elyaf kapitoneyle desteklenerek kıyafette ısı kaybını minimize edecektir. Kumaşların arka kısmına yapılacak özel bir işlemle su geçirmezlik ve nefes alabilmesi ve yüzey kısmına yapılan kimyasal işlemlerle su iticilik özelliği kazandırılarak kumaşın teknik özelliklerini artırılarak giyim konforunu yükseltmekteyiz
Polar kumaştan üretilmiş kıyafetler: Polyester kumaşta olduğu gibi yine kış aylarında sıklıkla tercih edilen polar kıyafetler çalışanlar için yine harika bir seçimdir. Yumuşak yapısı ve sıcak tutması sayesinde kış aylarında çok faydalı olacaktır.
Alpaka kumaştan üretilmiş kıyafetler: %75’i polyesterden ve %25’i viskon olan alpaka kumaş, karışımından dolayı pamuklu kumaşlara göre daha dökümlü ve kırışmazlık değeri pamukluya göre daha iyidir kolay ütülenir. Makinede yıkanabilmesinin yanı sıra çok da sağlamdır ve iş kıyafetlerinin vazgeçilmezidir.
Teri-koton kumaştan üretilmiş kıyafetler: Teri-koton polyester yapısı sayesinde daha uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Pamuk kıyafetlere nazaran daha çok tercih edilir. Kırışıklık konusunda son derece dayanıklıdır bu yüzden kolay kolay ütü gerektirmez ve ütülemesi de daha kolaydır.
Düşük gramajda olduğu için çok sıcak çalışma ortamlarında daha çok gömlek ve önlüklerde de tercih edilmektedir.
Likra/Elastan kumaştan üretilmiş kıyafetler: Çalışma konforunu sağlamasından dolayı iş kıyafeti olmaya son derece yatkındır. Kumaşta esneklik Enine, boyuna ve ikisi bir arada eni ve boyuna olmak üzere üç farklı üretimi mevcuttur. İş kıyafetinde genelde %2 ila %5 oranında içermektedir.
Pamuk elastan pamuk polyester elastan ve polyester elastan olmak üzere çalışma koşullarına uygun kumaş tercihinizi yapabilirsiniz.
Tela kumaştan üretilmiş kıyafetler: Tela kumaş doğal veya kimyasal liflerden dokusuz yüzey üretim teknikleri kullanılarak üretilir. Pandemi dönemiyle sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Koruyucu elbise, maske, kolluk gibi tek kullanımlık kıyafetlerde tercih edilir. Kıyafetlerin şeklinin korunması, sertlik kazandırmak ve kıvrılmayı en aza indirmek için kullanılan bir kumaş türüdür. Kısa süreliğine kullanımda özellikle tercih edilmektedir.
İş kıyafeti seçimi mutlaka iş sahasına ve mevsime uygun olmalıdır. Yukarıda yazan bazı kumaş türleri çoğu iş yerinde ve mevsimde kullanılmaya uygun kumaş türleridir. İş kıyafetleri seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey sağlamlığı ve iş sahasına uygunluğudur. Örneğin likra kıyafet veya pamuktan üretilmiş kıyafet aynı iş sahasında kullanımı mümkün olmayabilir. Bu farkı iyi anlamalı ve ona göre iş kıyafeti alınmalıdır.